The A. Eugene Brockman Commons2018-05-17T18:22:01+00:00
  • exterior of Brockman Commons
  • Brockman Commons housing
  • Senior Week 2014 Activities outside of Brockman Commons
  • Brockman Commons patio
  • aerial view of Brockman Commons and parking lot

The A. Eugene Brockman Commons

Built: 2012, LEED-Certified Silver
Named for: A. Eugene Brockman
Address: 141 South Beatty Avenue
ADA Accessible: Entrance, restrooms

  • Student Residence for 124 upper-class students
  • Laundry Facility
  • Matthew Shuey Memorial Pavillion (2016)

Brockman features apartment-style housing for 124 upper-class students. A $15-million project funded by the A. Eugene Brockman Charitable Trust, consists of five free-standing structures that wrap around a landscaped courtyard to form a new campus quad. Connecting paths within the quad lead to a multi-level courtyard complete with a fire pit perfect for roasting marshmallows and socializing. The area also includes an outdoor covered grill area named The Matthew Shuey Memorial Pavilion and dedicated on October 22, 2016 during homecoming weekend in memory of Centre alum Matthew Shuey who died in a plane crash in 2011.

Townhouse units have two bedrooms on the upper level, a bedroom and shared living room with small kitchenette on the lower level. The centerpiece of the student housing community is the one-story Commons Building, surrounded by a colonnaded porch and topped with a cupola. A community lounge inside the Commons has high-ceilings and transom windows that fill the space with daylight. Shared amenities include a full-service kitchen and large laundry.

The project achieved LEED Silver certification and incorporates sustainable features throughout. The facility utilizes water source heat pumps to provide heating and air conditioning for the apartments. A central water source heat pumping system and geothermal field are located adjacent to the complex beneath the residence hall parking lot. High efficiency lighting and lighting controls are provided to minimize energy consumption. The complex is connected to the campus building automation system for diagnostics and summer scheduling. The asphalt from a parking lot displaced by the project was ground up and used to surface the new lot. Geothermal energy and recycled materials from demolished structures highlight some of the sustainable practices employed during construction